Необходими продукти:
500 г бяло брашно
250 г прясна майонеза
1/2 чаена лъжичка сол
2 чаени лъжички бакпулвер
120 г неподсладено какао
250 г кристална захар
250 мл силно кафе (ако ще го ядат и деца, заменете кафето с 250 мл вода)
200 г разтопен на водна баня млечен шоколад за глазурата
ванилия
За крема:
200 мл течна сладкарска сметана
200 мл прясно мляко
1 пакетче крем "Оле" ванилия на "Д-р Йоткер" (без варене)
150 г течен шоколад
100 г крема сирене "Филаделфия"
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 170 градуса. Смесете всички съставки за сладкиша и ги разбийте до хомогенност на средна степен на миксера.
Намаслете и набрашнете тава с диаметър около 26-27 см. Изсипете сместа и изпечете до готовност, но не я препичайте. Средно около 35-40 минути са достатъчни, но пак преценете, според вашата фурна.
Оставете блата да изстине напълно. През това време да направим крема. Смесете млякото, сметаната и крема "Оле", разбийте ги с миксер до получаване на гъст крем. После прибавете течния шоколад, крема сиренето и разбъркайте до хомогенност.
След като блатът е напълно студен, изсипете отгоре крема, загладете го добре и залейте с разтопения шоколад (но не горещ, а леко охладен). Декорирайте десерта по желание.
Шоколадов сладкиш
С майонеза
28542