Ако се чудите какво да направите за закуска, ще ви предложим нещо много вкусно и ароматно - кекс с шоколад и банани!
Необходими продуки:
2 чаени чаши брашно
1/4 чаена чаша пшенично нишесте
1 пакетче бакпулвер (10 гр)
1/4 чаена лъжичка хлебна сода
1/4 чаена лъжичка сол
3/4 чаени чаши краве масло, размекнато със стайна температура
1 1/4 чаена чаша захар
2 големи зрели банана, обелени и намачкани
2 чаени лъжички екстракт ванилия
3 големи яйца със стайна температура
6 супени лъжици прясно мляко
4 супени лъжици тъмно какао (препълнени, с връх)
За формата:
2 супени лъжици захар
1/3 чаени чаши нарязани на дребно орехи
масло за намазване
Начин на приготвяне:
Смесете орехите със захарта. Намажете обилно формата с масло и след това поръсете с ореховата смес, като леко притиснете с пръсти, за да залепнат към маслото.
Пресейте брашното, нишестето, бакпулвера, содата и солта. С миксер разбийте захарта с маслото, ванилията и бананите, докато захарта се разтопи. Добавете яйцата едно по едно като продължите да разбивате до пухкава смес. Като разбърквате със шпатула или голяма лъжица добавете на части, като редувате брашното и млякото.
Разделете сместа на две и в едната добавете какаото и разбъркайте. Изсипете половината от бялата смес в предварително подготвената кексова форма. Отгоре изсипете кафявата и след това останалата част от бялата.
Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 40 минути. Клечка забодена в кекса тябва да излиза чиста. След като извадите от фурната оставете да се охлади 15 минути във формата.
Преди да извадите, внимателно обиколете стените с нож или шпатула и чак след това обърнете кекса върху чиния за сервиране.