Необходими продукти (за 2 порции):
1/2 чаена чаша бисерен ориз
600 мл прясно мляко
100 г млечен шоколад
2 супени лъжици масло
1 супена лъжица захар
ядки за поръсване
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган разтопяваме маслото и прибавяме почистеният и измит ориз. Готвим ориза, докато стане прозрачен. След това прибавяме около 1/2 чаена чаша от затопленото прясно мляко и разбъркваме до абсорбирането му. Продължаваме да добавяме по малко от млякото, докато оризът се свари почти до готовност.
Оризът се готви, докато оказва лека съпротива при сдъвкване, но консистенцията му да не е мека или преварена.
Накрая се добавя натрошеният шоколад и се разбърква до разтопяването му.
Ако решите да сложите захар, я разтворете в млякото. При използването на черен шоколад е необходимо да се добавят нови 2 супени лъжици захар. Прехвърляме ризотото в подходящи купички, поръсваме с натрошените ядкии и поднасяме, докато е още топло.
Ризото с шоколад
Комбинация за златен медал
8573