Не може коледните и новогодишните празници да минат без баклава! Предоставяме ви рецепта за този сиропиран сладкиш, която може да изпробвате.
Необходими продукти:
400 г фини кори за баница
1 1/2 чаена чаша нарязани на дребно, а не смлени орехи (или бадеми или шам-фъстък )
2-3 супени лъжиц захар
125 г краве масло
Сироп:
2 чаени чаши захар (чаша с вместимост 250 мл)
1 1/3 чаена чава вода
обелената кора от 1/3 лимон
сокът от 1/2 лимон (или на вкус)
2 цели шушулки кардамом
правоъгълна тавичка 20х30 см четка за сладкиши
Начин на приготвяне:
Поставете захарта и водата в подходящ съд и оставете на умерен огън. Бъркайте, докато се разтвори захарта, след това добавете лимонова кора и две шушулки кардамом, като предварително леко ги разтрийте с ръце, за да се разтворят. Оставете сиропа да поври малко и да се сгъсти.
След като свалите от огъня, добавете лимонов сок на вкус и оставете сиропа да изстине напълно. Преди да го използвате, извадете шушулките и лимоновата кора. Разтопете маслото и с помощта на четка намажете дъното на тавичката с масло. Смесете в купа нарязаните орехи с две-три супени лъжици захар.
Намажете половината на правоъгълния лист (по дължина) с тънък слой масло. Прегънете на две и отгоре намажете с масло. Поръсете равномерно с орехи. Навийте на стегнато руло, откъм тясната страна на листа. Оформеното руло поставете в тавичката. Същата процедура повторете с останалите кори.
Нарежете рулата на четири и отгоре полейте равномерно с останалото разтопено масло. Изпечете до златисто в предварително загрята до 180-200 градуса фурна. След като извадите от фурната залейте веднага с предварително приготвения студен сироп и оставете баклавичките да се напоят за няколко часа, препоръчително е едно денонощие.
Споделете ни вашите коледни рецепти на Edna@netinfocompany.bg