Необходими продукти за блатовете:
1/4 ч.ч. (ок. 1/2 пакет) масло (на стайна температура)
3/4 ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
1/4 ч.ч. олио
1 3/4 ч.ч. брашно
1 п. бакпулвер
1 ч.ч. прясно мляко (ок. 250 мл)
Начин на приготвяне на блатовете:
В голяма купа разбийте маслото и захарта докато се получи пухкав, бледожълт крем. Прибавете яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко. Прибавете олиото, прясното мляко и ваниловия екстракт и разбъркайте докато се получи гладка смес.
Постепенно прибавяйте предварително обърканите брашно и бакпулвер. Разпределете сместа в две предварително подмазани малки тавички. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 мин. или докато станат златисто-кафяви.
Извадете от фурната и оставете блатовете да се охладят напълно.
Необходими продукти за ягодовия крем:
250 гр. маскарпоне
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. пудра захар (по желание)
ванилов екстракт
щипка сол
1 ч.ч. ягоди (нарязани на кубчета)
1 банан
Начин на приготвяне на крема:
Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте маскарпонето с жълтъците, захарта и ваниловия екстракт докато се получи гладка смес. В миксер разбийте белтъците със солта, докато се получи гъста и пухкава смес. По желание прибавете две супени лъжици пудра захар, с тях ще се получи достатъчно гъст белтъчен крем.
Белтъците са добре разбити като обърнете купата надолу – ако не се изсипе, значи е готов. Все пак не бъркайте прекалено дълго.
Прибавете белтъците към маскарпонето и ги разбъркайте като бавно ги “сгъвате” в сместа, за да не останат пухкави. Прибавете ягодите и разбъркайте.
Допълнително ще са ви необходими:
1 ч.ч. сметана
2 с.л. захар
ванилов екстракт
1/2 пакет твърди бишкоти
цели ягоди (за украса)
Разбийте сметаната, захарта и ваниловия есктракт, докато се получи пухкав крем.
Сглобяване на тортата:
След като блатовете са напълно изстинали, по желание отстранете най-горния им слой или кафявата коричка. Така като ги намажете с крема ще го поемат по-добре и ще станат сочни. Намажете единия от блатовете обилно с ягодовия крем. Нарежете банана на кръгчета и ги наредете върху крема.
Сложете другия блат отгоре и намажете само горната му част с ягодовия крем. Намажете страните на тортата с разбитата сметана – тя ще ви служи като лепило да закрепите бишкотите.
Наредете бишкотите върху сметаната. По желание украсете тортата с цели ягоди.