Разкошна ягодова "Шарлота"

Да се отдадем на изкушението

Разкошна ягодова "Шарлота"
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Необходими продукти за блатовете:

1/4 ч.ч. (ок. 1/2 пакет) масло (на стайна температура)
3/4 ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
1/4 ч.ч. олио
1 3/4 ч.ч. брашно
1 п. бакпулвер
1 ч.ч. прясно мляко (ок. 250 мл)

Начин на приготвяне на блатовете:
В голяма купа разбийте маслото и захарта докато се получи пухкав, бледожълт крем. Прибавете яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко. Прибавете олиото, прясното мляко и ваниловия екстракт и разбъркайте докато се получи гладка смес.

Постепенно прибавяйте предварително обърканите брашно и бакпулвер. Разпределете сместа в две предварително подмазани малки тавички. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 мин. или докато станат златисто-кафяви.

Извадете от фурната и оставете блатовете да се охладят напълно.

Необходими продукти за ягодовия крем:

250 гр. маскарпоне
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. пудра захар (по желание)
ванилов екстракт
щипка сол
1 ч.ч. ягоди (нарязани на кубчета)
1 банан

Начин на приготвяне на крема:

Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте маскарпонето с жълтъците, захарта и ваниловия екстракт докато се получи гладка смес. В миксер разбийте белтъците със солта, докато се получи гъста и пухкава смес. По желание прибавете две супени лъжици пудра захар, с тях ще се получи достатъчно гъст белтъчен крем.

Белтъците са добре разбити като обърнете купата надолу – ако не се изсипе, значи е готов. Все пак не бъркайте прекалено дълго.

Прибавете белтъците към маскарпонето и ги разбъркайте като бавно ги “сгъвате” в сместа, за да не останат пухкави. Прибавете ягодите и разбъркайте.  

Допълнително ще са ви необходими:
1 ч.ч. сметана
2 с.л. захар
ванилов екстракт
1/2 пакет твърди бишкоти
цели ягоди (за украса)

Разбийте сметаната, захарта и ваниловия есктракт, докато се получи пухкав крем.

Сглобяване на тортата:
След като блатовете са напълно изстинали, по желание отстранете най-горния им слой или кафявата коричка. Така като ги намажете с крема ще го поемат по-добре и ще станат сочни. Намажете единия от блатовете обилно с ягодовия крем. Нарежете банана на кръгчета и ги наредете върху крема.

Сложете другия блат отгоре и намажете само горната му част с ягодовия крем. Намажете страните на тортата с разбитата сметана – тя ще ви служи като лепило да закрепите бишкотите.

Наредете бишкотите върху сметаната. По желание украсете тортата с цели ягоди.

Хороскоп за деня

12 дни до магията
12 дни до магията 12 дни до магията
Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти