Необходими продукти за кората:
2 ч.ч. брашно
щипка сол
1 ч.ч. захар
110 г студено масло, нарязано на кубчета с размер 1,30 см
3 с.л. студено олио
5 с.л. вода
За пълнежа:
4 лимона – сокът и кората
200 мл пълномаслена сметана
4 яйца
1 чаша захар
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното, захарта и солта в купа. Сложете маслото, предварително нарязано на малки парчета и с ръка бързо направете трохи. Добавете водата и олиото и замесете тесто. Увийте във фолио и оставете в хладилника да стегне поне за 30 минути.
Загрейте фурната на 180 градуса. Разточете тестото на кора и постелете формата за тарта с него. Оформете. Формата трябва предварително да е подготвена – намазнена и с поставена хартия за печене. Постелете тестото с още един пласт хартия за печене. Печете, докато кората стане златиста.
За да приготвите пълнежа, изсипете сока от лимона и сметаната в малка тенджера и оставете да кипне. Разбърквайте. В друга купа разбийте яйцата и захарта. Бавно и внимателно, докато бъркате непрекъснато, прибавете горещата сметанова смес към яйцата. Върнете отново на огъня и гответе, докато сместа се сгъсти.
Изсипете горещата смес в кората и оставете да се охлади. Сервирайте с обилно количество сметана.
Разкошен лимонов пай
Десертно блаженство
38087