Необходими продукти:
1 и 1/2 чаена чаша брашно
2 чаени лъжички бакпулвер
1 чаена чаша захар
2 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
настъргана кора на 2 лимона
1/2 чаена чаша олио
1 и 1/2 чаена чаша боровинки
За сиропа:
1/3 чаена чаша прясно изцеден сок от лимон
1/3 чаена чаша захар
За глазурата:
1 чаена чаша пудра захар
2-3 супени лъжици лимонов сок
1 супена лъжица масло (разтопено)
Начин на приготвяне:
В купа смесете брашното и бакпулвера. В друг съд разбийте добре яйцата, захарта, ванилията, киселото мляко, лимоновата кора и олиото. Прибавете брашното към сместа и разбъркайте.
Объркайте боровинките с една супена лъжица брашно, за да не потъват на дъното и ги добавете към сместа. Разбъркайте ги бавно и внимателно, за да останат цели.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40-50 минути или като тествате с клечка за зъби. Извадете кейка от фурната и го оставете да се охлади за 10-15 минути, а през това време пригответе сиропа. Загрейте лимоновия сок и захарта на умерен огън на котлона и бъркайте, докато се разтопи захарта.
С клечка за зъби направете малки дупчици по повърхността на кейка. С четка разнасяйте сиропа отгоре (може и с лъжица да изсипвате по малко, докато поеме цялата смес). Оставете кейка да изстине напълно.
За да направите глазурата, изсипете пудрата захар и разтопеното масло в купа и ги разбъркайте с миксер. Прибавяйте по една супена лъжица лимонов сок, докато получите желаната консистенция. Ако искате тя да е по-гъста, сложете по-малко лимонов сок. Намажете кейка с глазурата и поднесете.
Разкошен лимонов кейк
И в добавка боровинки
34226