Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
За пълнежа:
трохите от блата
250 гр. меко масло
1 ч.ч. орехи
6 с.л. качествено горчиво какао
1 1/4 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. пудра захар
2 с.л. ром
За напояване и декорация:
300 мл. прясно мляко
2 ванилии
250 мл. заквасена сметана
1/4 ч.ч. пудра захар
филирани бадеми (по желание)
Начин на приготвяне:
Разбийте жълтъците, заедно със захарта и прибавете разбитите на сняг белтъци, като бъркате със шпатула. Накрая прибавете пресятото брашно и отново разбъркайте със шпатула. Опечете блата върху хартия за печене, във форма с отварящ се ринг, за около 20 минути при, 170 градуса.
Оставете го напълно да се охлади, обърнете го и с помощта на малък нож очертайте вътрешен кръг около ръба на блата и издълбайте с ръце вътрешността на блата, като внимавате да не разкъсате страните или дъното. Затоплете на котлона прясното мляко за напояване на блата и го овкусете с ванилия. Напоете дъното и стените на блата. Изсипете трохите в робота, добавете орехите, мекото масло, захарта, рома, какаото и млякото.
Разбийте до гладкост и внимателно напълнете блата с пълнежа. В друга купа смесете заквасената сметана с пудрата захар и разбийте до гладкост. Измажете тортата отгоре и отстрани с нея и украсете по желание, например с филирани бадеми. Можете да украсите с различни плодове по избор.
Ето и една алтернативна рецепта за палачинкова торта:
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!
Още рецепти за торта:
Техника за Торта „Гараш“
Домашна руска или френска селска торта – медовик
Лека плодова торта
Малка ягодова торта