Необходими продукти:
3 яйца
400 г кисело мляко
1 ч.ч. захар
1 пакетче бакпулвер
1 ч.ч олио/масло
около 700 г брашно
кората на един лимон
2 капсули ванилия
1 и 1/2 ч.ч. замразени или пресни боровинки
1 ч.ч. ягоди
1 ч.ч. едро смлени орехи
Начин на приготвяне:
Нарежете ягодите на парченца и ги поръсете с малко захар. Оставете ги да се изцеждат, докато приготвяте тестото. За него пресейте брашното в купа. В друг съд разбийте яйцата и захарта. Добавете маслото и киселото мляко. Разбийте и прибавете есенциите и лимоновата кора. След това като бъркате на ръка или с най-ниската степен на миксера, сипете постепенно брашното.
Замесете гладко тесто и го оставете за 20 минути в хладилника. През това време загрейте фурната на 180 градуса. Вземете голяма тава, постлана с хартия за печене. Разделете тестото на 2 части, като втората е доста по-малка от първата. Разточете голямата част от тестото с размерите на тавата, в която ще печете, така че да излиза отвън.
Сложете плънката от 1/2 ч.ч. орехи, ягодите и боровинките (тук можете да използвате сладко, мармалад и т.н.). Приберете краищата на тестото върху плънката и настържете отгоре остатъка от тестото. Ако стърженето не се получава, можете да оформите тестото на втора кора, да изрежете в нея дупки или прорези, за да излиза парата.
Можете да направите от нея ленти, като за пай. Отгоре поръсете с остатъка от орехите и малко захар. Печете около 20 минути или докато клечка за зъби излезе суха, а отгоре се получи хрупкава зачервена коричка.
Превъзходен пирог с ягоди
И боровинки
17492