Печените ябълки и техният карамелено-плодов аромат са най-важната и най-вкусната черта на този постен сладкиш.
Необходими продукти за 8-10 порции:
За основата:
2 с. л. ароматно кокосово масло
⅔ ч. ч. светла кафява захар
½ ч. ч. орехи, едро нарязани
3 с. л. стафиди
2 зелени ябълки, нарязани на тънки кръгчета
2 с. л. коняк или ром
За блата:
200 мл соево мляко
1 с. л. лимонов сок
1 с. л. фино настъргана лимонова кора
90 мл лек зехтин или олио от гроздови семки или слънчогледово олио
1 ч. ч. светла кафява захар
1 ч. л. ванилена захар
1½ ч. ч. брашно
2 ч. л. бакпулвер
½ ч. л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
1. Маслото се стопява на дъното на форма за торта с диаметър 26 см. Поръсва се с кафявата захар, орехите и стафидите. Ябълките се напръскват с коняка и се подреждат на дъното на формата.
2. Соевото мляко се разбърква с лимоновия сок. Към него се добавят лимоновата кора, зехтинът, захарта и ванилената захар.
3. Брашното се пресява с бакпулвера и содата и се прибавя към течната смес.
4. Ябълковата основа се залива с тестото и се слага да се пече в предварително загрята на 180˚ С фурна за 30 - 40 мин.