Това морковено сладкарско предложение е чудесно на вкус, а както се вижда и на външен вид.
И за да не бъдат оранжевите кореноплоди единственият необичаен продукт в този десерт, ефектната торта е декорирана с тиквени семки. Приемете това сладко предизвикателството!
За бисквитеното тесто:
150 г обелени и смлени бадеми
4 яйца
3 с. л. гореща вода
150 г захар
1 пакетче ванилена захар
1 с. л. настъргана кора от портокал
250 г фино настъргани моркови
100 г пшенично брашно
1 равна лъжичка бакпулвер
за портокаловия крем:
1 пакетче желатин
1 пакетче пудинг ванилия
40 г захар
250 мл портокалов сок
150 мл сок от моркови
1 с. л. настъргана кора от портокал
400 г студена сметана
За декорацията:
50 г пудра захар
200 г марципан / фондан
червена, зелана, жълта и синя сладкарска боя
тиквени семки
50 г кокос, оцветен в зелено
Начин на приготвяне:
1. Яйцата се разбиват с горещата вода за 1 мин. на най-високата степен на миксера.
2. Смесват се захарта, портокаловата кора и ваниловата захар и се добавят към яйцата. Разбиват се още 2 мин. и се слагат морковите и бадемите.
3. Брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя към тестото, като се разбърква с дървена лъжица.
4. Пече се във форма, застлана с хартия за печене, в предварително загрята фурна за около 40 мин. След като блатът изстине, се разрязва хоризонтално на две части.
5. Кремът се приготвя, като желатинът се разбърква с 8 с.л. студена вода и се оставя да набъбне.
6. Портокаловият сок и сокът от моркови се слагат да заврат заедно с кората от портокал. Пудингът се разбърква със захарта и 50 мл студена вода и се добавя при непрекъснато разбъркване към врящия сок. Разбърква се 1-2 мин., отстранява се от огъня и се слага желатинът. Разбърква се от време на време, докато изстине напълно.
7. Сметаната се разбива и се прибавя към пудинга. Половината от крема се слага върху долната част на тортата, покрива се с горната и се намазва с останалия крем.
8. Пудрата захар се омесва с марципана. Половината от него се разточва и се изрязва кръг с диаметър 12 см. Поставя се в центъра на тортата.
9. Останалото количество марципан се оцветява в оранжево и зелено за морковите и с няколко капки синьо, зелено и червено се оцветява малка част от него в сиво за заека.
Моделират се моркови и заек.
Ако марципанът лепне прекалено много, върховете на пръстите се потапят в царевично нишесте.
10. Бордът на тортата се посипва с кокос, а отстрани се подреждат семките.
* Научете и за другите приложения на морковите ТУК.