Необходими продукти:
3 яйца
400 г кисело мляко
1 чаена чаша захар
1 пакетче бакпулвер
1 чаена чаша олио или масло
около 700 г брашно
кората на един лимон
2 капсули ванилия
1 и 1/2 чаена чаша замразени или пресни боровинки
1 чаена чаша ягоди
1 чаена чаша едро смлени орехи
Начин на приготвяне:
Нарежете ягодите на парченца и ги поръсете с малко захар. Оставете ги да се изцеждат, докато приготвяте тестото. За него пресейте брашното в купа. В друг съд разбийте яйцата и захарта. Добавете маслото и киселото мляко. Разбийте и прибавете есенциите ванилия и лимоновата кора.
След това като бъркайте сместа на ръка или с най-ниската степен на миксера и постепенно изсипвайте брашното. Замесете гладко тесто и го оставете за 20 минути в хладилника. През това време загрейте фурната на 180 градуса.
Вземете тава, постлана с хартия за печене. Разделете тестото на 2 части, като втората е доста по-малка от първата. Разточете голямата част от тестото с размерите на тавата, в която ще печете, така че тестото леко да излиза от очертанията на тавата. Сложете плънката заедно с половината от орехите и всички ягоди и боровинки (тук можете да използвате и сладко от тези плодове).
Приберете краищата на тестото върху плънката и настържете отгоре остатъка от тестото. Ако стърженето не се получава, можете да разточите тестото на втора кора върху плънката и да изрежете в него малки дупки или прорези, за да излиза парата при печене. Можете да оформите втория слой на тестото и на ленти като за пай.
Отгоре поръсете пирога с остатъка от орехите и малко захар. Печете около 20 минути или докато клечката за зъби излезе суха от тестото, а отгоре се получи хрупкава зачервена коричка.
Пирог с плодове
По стара градска рецепта
19084