Десерт за тези, които търсят нови превъплъщения на традиционния ошаф. Тук плодовете са пресни, а ароматите им са подсилени с локум, портокалова кора, фъстъчено олио. И вино, за разкош. Десертът е много подходящ за празничната трапеза на Васильовден.
Необходими продукти за 4 порции:
2 червени ябълки
2 круши
1 дюля
1 пакет розов локум, нарязан на парченца
4 с. л. стафиди
1 с. л. настъргана кора от портокал
1 с. л. фъстъчено масло
6 с. л. кафява захар
2 с. л. мед
100 мл червено вино
2 с. л. портокалов сок
Начин на приготвяне:
Ябълките, крушите и дюлята се почистват и се нарязват на парчета. Подреждат се в топлоустойчиви купички и се поръсват с локума и стафидите.
Слагат се да се карамелизират леко олиото, захарта и медът. Добавят се виното и портокаловият сок.
Сиропът се оставя да се редуцира и сгъсти. Разпределя се в купичките.
Плодовете се покриват с фолио и се слагат да се пекат на 200°С около 15 мин. Запичат се още 5 мин. без фолио, за да се зачервят.