Класическият италиански десерт от сметана и желатин лесно се превъплъщава в най-различни и все вкусни форми. С тази рецепта панакотата придобива сладостта на меда и аромата на ягодите.
Необходими продукти за 4 порции:
1½ с. л. желатин (1½ пакетчета)
500 мл сметана
1 ч. л. настъргана кора от портокал
5 с. л. течен мед
500 г кисело мляко
1 ч. л. ванилена захар
За ягодите:
500 г ягоди
3 с. л. течен мед
3 с. л. шампанско или десертно вино
1 щипка настъргана кора от портокал
Начин на приготвяне:
1. Желатинът се накисва в 3 с. л. студена вода за 5 мин.
2. Сметаната се слага да заври с портокаловата кора. Отстранява се от огъня и се добавят медът, ванилената захар и желатинът. Разбърква се, докато се стопят. Охлажда се леко и се добавя киселото мляко.
3. Ягодите се нарязват на резенчета и се смесват с виното, течния мед и кората от портокал. Оставят се така да се мариноват в хладилника.
4. Голяма форма за кекс или малки формички или купички се намазват с олио. На дъното се слагат 3-4 с. л. от ягодите, отгоре се залива с млечната смес и се оставя в хладилника да се желира най-малко 6 часа.
5. Панакотата се изважда, като по краищата се минава с тънък нож, леко се подпъхва острието от едната страна навътре, за да влезе въздух, и се обръща върху чиния. Сервира се с останалите мариновани ягоди.
От "Меню"