Време за приготвяне: 1 час и 20 минути
Необходими продукти за 8 порции:
за тестото:
3 ч. ч. брашно
8 с. л. прясно мляко
2/3 ч. ч. олио
1 ч. л. сол
за плънката:
800 г ягоди
1 1/4 ч. ч. захар
1/3 ч. ч. брашно
1/4 ч. л. индийско орехче
1/4 ч. л. канела
за намазване:
2 с. л. захар
1 с. л. краве масло
1 с. л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
1. Продуктите за тестото се смесват и се замесва тесто. Разделя се на 2 топки и всяка се разточва между два листа пергаментова хартия, на тънка кора (за да не се залепи за плота). Желателно е плотът да бъде навлажнен, за да не се хлъзга хартията.
2. Ягодите се почистват и се разполовяват. Смесват се с останалите продукти за плънката и се разбъркват внимателно.
3. Едната кора се слага на дъното на форма за тарт с диаметър 26 см, като тестото трябва да излиза от съда.
4. Отгоре се изсипва плънката и след това се покрива с другото тесто. Двете кори се залепват една за друга, като се притискат с лъжица.
5. В средата на горната кора се прави отвор, за да излиза парата при печенето.
6. Намазва се със смесените мляко и разтопено масло и се поръсва със захарта. Пече се в загрята на 200 градуса фурна за 50 минути. Ако ръбовете започнат да прегарят, се завива с алуминиево фолио. Когато паят е готов, се изважда от фурната и се оставя да престои един час, за да се охлади. После се нарязва и се поднася.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!