Необходими продукти:
3/4 чаена чаша захар
3/4 чаена чаша вода
1 и 1/2 чаена чаша прясно мляко
1 чаена чаша смлени орехови ядки
400 мл сметана
1/2 чаена лъжичка канела
Начин на приготвяне:
Слагаме в по-дълбок тиган захарта, водата и оставяме да се карамелизират. Не е нужно да ги разбъркваме, а само да разтърсваме съда от време на време. Когато карамелът започне да променя цвета си от златист към бледокафяв, изсипваме внимателно млякото.
Бъркаме сместа, докато карамелът се разтвори в млякото и след това добавяме канелата. Оставяме десерта да къкри 10 минути, за да се сгъсти, а после изсипваме ореховите ядки. Дърпаме сместа от огъня и я изчакваме да изстине.
Разбиваме сметаната, добавяме орехово-карамелената смес и разбъркваме с шпатула до хомогенизиране на съставките. Сипваме полученият гъст крем в подходящ съд и го слагаме в камерата да се замразява.
Разбиваме сладоледа с миксер няколко пъти (3-4 на брой през 1 час), за да не се образуват големи кристали. При сервиране гарнираме десерта с карамел и карамелизирани орехи.
Орехово-карамелен сладолед
Върхът на удоволствието
6528