Неделя е ден за почивка, но все пак може да се завъртите в кухнята и да направите едно чудесно тирамису. Ето и рецептата.
Необходими продукти:
400 г бишкоти
500 г крема сирене
5 жълтъка
3 белтъка, разбити на сняг
150 г захар
ванилия
настъргана портокалова или лимонова кора
2 с.л. вино или ликьор, ром или друг алкохол по избор
2 ч.ч. кафе експресо, без захар
какао на прах
шоколад
Начин на приготвяне:
Разбийте в купа сиренето до пухкав крем, като постепенно добавяте ванилията и малко настъргана портокалова (или лимонова) кора. Разбийте жълтъците заедно със захарта до пухкава смес. Внимателно ги добавете към сиренето, като разбърквате.
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към сиренето на малки порции и сместа се разбърква. Покривате съда и го оставете в хладилника да се поохлади.
Смесете кафето с виното или ликьора. В тавичка наредете пласт бишкоти, които предварително сте натопили в кафето, след което намажете с крем, посипете отгоре с какао на прах. Наредете отново пласт от бишкоти и така до изчерпване на продуктите.
Най-горният слой е от крем. Покрийте с домакинско фолио и поставете в хладилника за няколко часа (най-добре за 24 часа). Преди сервиране поръсете с какао на прах и настърган шоколад.
*Забележка – яйцата в рецептата, могат да се заменят с 300 мл сметана. Разбитата изстудена сметана се добавя към предварително разбитото сирене и сместа внимателно се разбърква.