Неделя е време за почивка и за вкусни гозби. Тази рецепта за торта е много лесна, бърза и вкусна. Поглезете се!
Необходими продукти:
220 гр бисквити
100 гр краве масло
1 супена лъжица мед
100 гр млечен шоколад
100 гр натурален шоколад
2 супени лъжици пудра захар
2 супени лъжици уиски (ром)
1 чаена лъжичка екстракт ванилия
200 мл течна сметана
нарязани на ситно
леко запечени орехи
цели ядки за украса
Вариант: заменете ванилията с екстракт портокал и добавете в крема ситно нарязани захаросани портокалови кори
Начин на приготвяне:
Натрошете бисквитите на ситно и смесете с разтопеното с меда масло. Разбъркайте добре до получаването на еднородна смес. Постелете дъното на кръгла тавичка (22-24 см в диаметър) с прозрачно домакинско фолио - краищата трябва да излизат от ръбовете.
Изсипете бисквитената смес в тавичката и с ръце оформете блата. Поставете в хладилника да се стегне докато приготвите пълнежа.
Начупете шоколада на парченца и разтопете в микровълнова фурна за около 2 мин на средна мощност (или на водна баня). Добавете пудрата захар, алкохола и ванилията и разбъркайте. Разбийте сметаната и внимателно добавете към шоколада. Изсипете сместа в тавичката и подравнете. Загладете повърхноста и поставете в хладилник поне за 2 часа, за да се стегне.
Извадете от хладилника и с помощта на фолиото и прехвърлете в чиния за сервиране. С остър нож изравнете краищата. Поръсете със ситно нарязани леко запечени орехи. Декорирайте с цели орехови ядки.