Тази неделя не е особено подходяща за разходки в парка. Може обаче да си останете вкъщи и да изпробвате кулинарните си умения. Сметанова торта определено звучи съблазнително и ще развесели деня ви.
Необходими продукти:
За блатовете:
1 чаена чаша масло, размекнато със стайна температура
3 чаена чаша брашно
4 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
1 чаена чаша кокосово мляко със стайна температура
1 супена лъжица ванилов екстракт
2 чаена чаша захар
2 големи яйца със стайна температура
2/3 чаена чаша заквасена сметана 6 големи белтъка, със стайна температура
Пълнеж: 2 чаена чаша течна сметана
3 големи жълтъка
3/4 чаена чаша захар
2 супена лъжица брашно
1 чаена чаша кокосови стърготини, леко запечени
2 супена лъжица размекнато масло
1 супена лъжица ванилов екстракт щипка сол
За отгоре: 3 чаена чаша захар
10 белтъка със стайна температура
3 кръгли форми за печене с диаметър 23 см
малини
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното, бакпулвера и солта в купа. Смесете кокосовото мляко и ванилията. Разбийте маслото и захарта до побеляване. Добавете яйцата едно по едно като продължавате да разбивате. След това добавете брашното и кокосовото мляко на части като редувате. Накрая добавете заквасената сметана и разбъркайте до еднородност.
В суха купа разбийте белтъците до образуване на мек сняг. Добавете на части към тестото като внимателно разбърквате със шпатула. Разделете тестото на три части и печете ввсеки блат в предварително намазнена и покрита с хартия за печене форма при 180 градуса до бледо златисто (около 20 мин). Оставете да изстине във формата за около 10 мин, извадете, махнете хартията и оставете да изстине напълно.
Пълнеж: В купа разбийте 1 1/2 чаена чаша сметана и жълтъците. Смесете брашното и останалата захар в тенджерка. Добавете сметановата смес, разбъркайте и гответе като разбърквате на средна температура докато сместа се сгъсти окло 8-10 мин. Свалете от котлона, добавете кокосовите стърготини, ванилията, солта и маслото, разбъркайте и оставете да се охлади до стайна температура. С миксер разбийте останалата 1/2 чаена чаша сметана. Добавете на части към охладения крем, като разбърквате със шпатула.
Сглобяване: Поставете първия блат върху чиния за сервиране. Отгоре разпределете 1/2 от пълнежа и изравнете. Поставете втория блат, останалата част от пълнежа и третия блат. Поставете белтъците(със стайна температура) и захарта в чиста суха купа и поставете на водна баня в/у вряща вода. Разбивайте докато захарта се стопи напълно. Махнете от водната баня и със миксер (на ниска скорост) разбивайте около 4 минути докато сместа започне да се сгъстява и побелява. Усилете миксера и продължете да разбивате докато се оформят меки върхове.
Накрая на най-високата скорост разбивайте докато се образува твърд сняг. Със шпатула намажете разбитите белтъци около тортата. Накрая с пръсти оформете върховете. С пламъка на ръчна горелка (за крем брюле), като държите на 10 см от повърхността минете по цялата торта докато започнат да покафеняват краищата. А може и просто да наредите шепа малини по тортата.
Споделете вашите любими рецепти за сладкиши на Edna@netinfocompany.bg