Необходими продукти:
175 г меко масло
1 и 1/2 ч.ч. захар
3 яйца
3 с.л. натурално какао
1 ванилия
1 кафена чашка прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
(по желание 1 ч.ч. счукани орехи)
малко масло и брашно за подмазване на съда
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 170 градуса. Разбийте с миксер мекото масло и захарта. Отделете жълтъците от белтъците, сложете жълтъците при маслото и захарта, а белтъците в отделна купа.
Прибавете какаото, ванилията и млякото в сместа. Напълнете брашното в чаша, направете кладенче и изсипете бакпулвера. Разбъркайте и го добавете в сместа. Добавете още половин чаша брашно. Разбъркайте добре и по желание сложете чаша, счукани на ситно орехи.
Измийте и подсушете бъркалките от миксера и разбийте белтъците на сняг.
Добавете ги в сместа, с внимателно бъркане на ръка. Намаслете и набрашнете съда за печене и излейте тестото. Печете кекса до готовност, като след половин час го проверявайте с клечка. Охладете напълно и поднесете с кафе или чаша студено, прясно мляко.
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!
Още рецепти:
Орехов кекс с фурми
Кекс с тахан, сусам и мляко
Мраморен кекс с парченца шоколад
Бърз кекс с кисело мляко
Ароматен кекс с индийско орехче
Неделя: Идеален ден за кекс