Напоследък тези сладки, малки кексчета набират сериозна гастрономическа популярност и у нас, след като завладяха трапезите в САЩ и солидна част от Европа с голяма лекота. Този факт пък не е никак учудващ, съдейки по десетките вкусови разновидности и бързината на приготвяне, с която мъфините (от френски: ''мек хляб'') достигат до своя готов и изкушаващ ни вид.
И тъй като през август прасковата властва навсякъде из пазарите и хранителните магазини, решихме да я поканим за главно действащо лице в нашата рецепта. Преди да запретнете ръкави е нужно да се снабдите със следните продукти:
за 12 броя мъфини:
1 яйце
половин чаена чаша олио
250 грама кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
2 чаени чаши брашно
1 чаена чаша захар
2 праскови
1 пакетче шоколадови пръчици или 100 грама настърган шоколад
Приготвяне: Яйцето се разбива с бъркалка заедно с олиото, киселото мляко, содата и захарта. След това едната праскова се нарязва на ситни кубчета и се добавя към сместа. Накрая в играта се включват брашното и шоколадовите пръчици.
Желаният вид на тестото се постига само с 10-15 разбърквания, така че сухите и течните съставки да поемат едни от други.
Идва ред сместа да се разпредели в 12-те хартиени чашки за мъфини (има ги почти навсякъде в търговската мрежа, а за най-запалените почитатели на този десерт се предлагат и тави с форми за мъфини).
В списъка с продуктите ни остана само втората праскова, която смело нарязваме на 12 тънки полумесеца, които забождаме във всяко едно от кексчетата.
Остава само да ги изпечем за около 20-25 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.