Необходими продукти:
150 г меко масло
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
кората на един лимон
1 натурален шоколад
4 белтъка
Начин на приготвяне:
Разбийте маслото със захарта. Добавете прясното мляко + 2 ч.ч. брашно, смесени с 1 бакпулвер. Овкусете с 2 ванилии и кората от един лимон. Натрошете или нарежете шоколада на малки кубчета и го прибавете в сместа. Накрая разбийте на сняг белтъците и внимателно ги разбъркайте с дървена шпатула.
Старайте се да запазите въздуха в сместа. Намаслете и обилно поръсете с брашно форма за кекс с дупка. Изсипете сместа с парченца шоколад. Печете в умерена фурна на 170 градуса до готовност или докато клечката излезе суха. Важно е фурната да не се отваря, докато се пече в началото.
Извадете го и го оставете да изстине. Леко го потупайте от долната страна, похлупете го с чиния и го обърнете.
Още рецепти за кекс:
Бърз кекс с кисело мляко
Шоколадов кекс с банани
Кекс с ябълки