Необходими продукти:
бял ориз (сорт, който не се слепва и не става на каша)
кафява захар на вкус
ванилия
прясно мляко
канела за поръсване
За ябълките:
сладки ябълки
кафява захар (на 1 голяма ябълка по около 2-3 пълни супени лъжици)
краве масло (на 1 голяма ябълка около 1 супена лъжица)
Начин на приготвяне:
Измийте ориза добре. Сложете го във вода да се свари почти напълно, водата трябва да е много, не се стремете да изчислявате пропорции с цел да се усвои всичката от ориза. Когато е сварен, излейте водата от тенджерата и сложете при ориза прясно мляко, да go покрие добре.
Намалете котлона и разбърквайте внимателно.
Подсладете с кафява захар на вкус, опитвайте и прибавяйте захар, докато получите нужната сладост.
Ще видите как освен, че придава сладост на млякото с ориз, кафявата захар придава и един невероятно приятен бежов цвят.
Варете, докато захарта се усвои и разтопи напълно и оризът попие от млякото и е вече напълно сварен. Не се стремете да изпарите всичкото мляко, трябва да си остане малко като сос.
Сипете млякото в ориз в купички или чашки, като сипвате и от млечния сос във всяка купичка, той после попива в ориза.
Оставете ориза да изстине.
Нарежете сладки ябълки на филийки. В тиган загрейте краве масло и изсипете кафява захар.
Когато започне да завира всичко това, прибавете вътре ябълките. При нужда добавете още кафява захар.
Оставете ябълките хубаво да се карамелизират от двете страни. Внимателно ги обръщайте, защото омекват и може да се разкъсат, ако ги обърнете по-непредпазливо.
Сложете по няколко парченца карамелизирана ябълка върху всяка купичка с мляко с ориз, поръсете с канела и сервирайте.