Рустикалният изглед на тази торта не бива да ви подвежда, а напротив - трябва да ви съблазни, за да оцените по достойнство и вкуса ѝ.
Необходими продукти:
за блатовете:
250 г меко масло
3 яйца
1 ½ ч. ч. тъмнокафява захар
3 с. л. мед
2 ч. л. сода бикарбонат
3 ч. ч. брашно
за крема:
500 г маскарпоне
200 г заквасена сметана
200 г цедено кисело мляко
130 г пудра захар
2 с. л. лимонов сок
1 ч. л. фино настъргана кора от лимон
½ ч. л. канела
½ ч. л. джинджифил на прах
1 щипка индийско орехче
1 шушулка ванилия
5 с. л. сладко от къпини, малини или сини сливи
50 г шоколад за поръсване
плодове от сладко, зърна нар или замразени плодове за гарниране
зелени клонки розмарин за украса
Начин на приготвяне:
Маслото се стопява и се разбива със яйцата, захарта, меда и содата. Прибавя се по малко пресятото брашно, докато се получи лепкаво тесто.
Върху хартия за печене се очертават 6 кръга с диаметър 26 см. Тестото се разпределя в тях и се заглаждат. Пекат се в тави във фурна, загрята на 180° С, около 9 мин. Охлаждат се и се изрязват на правилни кръгове.
За крема маскарпонето се разбива кратко. Добавят се заквасената сметана, киселото мляко, лимоновият сок и кора и захарта. Разбъркват се със семенцата на ванилията и подправките.
Тортата се сглобява, като всеки блат се намазва с по лъжица от сладкото и слой крем с маскарпоне. Отгоре тортата се намазва с крем и се поръсва със смлените изрезки, натрошен шоколад и цели плодове от сладко. Слагат се и клонките розмарин.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Домашна руска или френска селска торта – медовик