Необходими продукти (за около 60 броя):
1 чаена чаша меко масло
1 чаена чаша пудра захар
2 чаени чаши брашно
1/2 чаена лъжичка сол
щипка ванилия
Добавки за овкусяване:
3 блокчета млечен шоколад
3-4 сушени кайсии + 1 супена лъжица с връх кокосови стърготини
канела
Начин на приготвяне:
Разбиваме пудрата захар с мекото масло (предварително го оставяме на стайна температура, за да омекне), докато получим пухкава смес. Към тях прибавяме пресятото брашно, смесено със солта и ванилията. Разбъркваме, а след това омесваме, за да получим тесто.
На този етап прибавяме желаните добавки към тестото. Можем да го разделим на 2-3 или дори 4 части, за да имаме няколко вида сладки. Така в едната част от тестото ще сложим шоколад, а в другите части кайсии, кокосови стърготини и канела.
След като приключим с добавките, с набрашнени ръце оформяме тестото, придавайки му цилиндрична форма. Желателно е диаметърът му да не е по-голям от 3-4 см, защото при печене бисквитите увеличават размера си.
Оформеното тесто увиваме в домакинско фолио или хартия за печене и го поставяме в хладилника за около 1-1,30 часа, докато стегне.
Когато стегне, го нарязваме на парченца с дебелина около 1 см. Ако тестото се чупи при рязането, го оставяме за 5-10 минути на стайна температура, за да се отпусне. Винаги е вариант да дооформим бисквитите с ръце, ако при рязането се отчупи някое малко парченце.
Подреждаме бисквитите на разстояние една от друга (поне по 2 см) в тава, застлана с кухненска хартия.
Печем ги в загрята до 170 градуса фурна, докато започнат леко да порозовяват. След изпичане е добре да изчакаме няколко минути, за да могат бисквитите да стегнат, защото докато са топли са много крехки и при преместването лесно ще се натрошат.
Маслени бисквити
По рецепта на Марта Стюарт
17698