Необходими продукти:
1 кубче прясна мая
550 г бяло пресято пшенично брашно
250 мл топло прясно мляко
5 жълтъка
100 г кристална захар
1/4 чаена лъжичка сол
ванилия
100 г разтопено краве масло
1/2 чаена лъжичка настъргана лимонова кора
50 г смлени ядки (по избор)
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в 50 мл прясно мляко заедно с 1 супена лъжица захар и оставяме покрита, докато шупне. След това пресяваме брашното в голям съд, правим кладенче и изсипваме всички останали продукти.
Не добавяйте повече брашно, това е правилното количество и е напълно достатъчно.
После омесваме гладко тесто и го покриваме с кърпа.
Оставяме го на топло за около час и половина, докато втаса и удвои обема си. На следващия етап разделяме тестото на 3 части, за да ги разточим на дълги цилиндрични форми и да сплетем плитка. По желание добавяме и течен шоколад.
Нека козунакът да втаса още 30-40 минути на топло, после го намазваме с жълтък, поръсваме със захар, ядки и изпичаме в предварително загрята на 220 градуса фурна.
При нужда намалете фурната по време на печенето или покрийте десерта с парче фолио към края.
Лимонов козунак
Традициите не са това, което бяха
19218