Блат:
300 г чаени ванилови бисквити
200 г печени безсолни лешници
150 г меко масло
Крем:
500 г сирене "Рикота"
200 г захар
400 г квасена сметана
30 г желатин
сок и кора от 1 лимон
50 мл лимонов ликьор
2 пакетчета ванилия
Желе:
300 г вода
сок от 1 лимон (и кората)
100 г захар
1/2 капсула лимонова есенция
50 мл лимонов ликьор
1 желатин
жълта сладкарска боя
Приготвяне:
Сипете в кухненски робот (миксер или пасатор) бисквитите, лешниците и маслото. Смелете ги, докато получите маслени трохи. Разточете ги в тортена форма с подвижен борд и с притискане оформете блат.
Разбийте с пасатор сиренето и захарта. Прибавете сметаната, ванилията, сока и кората от лимона, както и ликьора. Накрая добавете желатина, разтворен на водна баня, с малко вода. Сипете крема върху бисквитената подложка и оставете в хладилника да се стегне.
Сварете за няколко минути сироп от водата, сока и кората на лимона. Прибавете останалите съставки. След като се охлади, махнете лимоновата кора и прецедете през цедка. Поставете сиропа в хладилника. Като започне леко да се желира го изсипете върху вече стегнатия крем. Оставете сладкиша за няколко часа в хладилника.
Гарнирайте с бита сметана и резени лимон.
Лимонов чийзкейк
Да подсладим началото на 2012-та
30528