Необходими продукти:
За блата:
270 г брашно
2 с. л. какао
3 с. л. пудра захар
180 г краве масло (студено)
1 с. л. инстантно кафе
морска сол за печене
За украса:
1,2 кг сладолед
1 банан
1 пакетче захарни звезди (за украса)
Начин на приготвяне:
Брашното, захарта и какаото се пресяват и се смесват с маслото. Сместа се претрива с ръце, докато стане на трохи. Налива се разтвореното в малко вода кафе и отново се претрива. Готовото тесто се покрива с прозрачно фолио и се оставя в хладилник да стегне. След това се разточва между два листа пергаментова хартия и се поставя във форма за тарт с махащо се дъно, така че да покрива и стените.
Отгоре се слагат хартия за печене и морска сол и се пече 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, след което хартията и солта се отстраняват и се пече още 10 минути.
Готовата основа за тортата се оставя да се охлади и върху нея се слага малко сладолед, поръсва се с нарязания на кубчета банан и се заравнява. Ако е нужно, се прибира във фризер, за да стегне. След това отгоре се оформят топки от останалия сладолед и се украсява със захарните звезди.
Десертът се слага за кратко във фризер и се поднася.
Ето и видео как точно се прави:
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!