Необходими продукти:
500 мл вода
125 г масло
6 броя яйца
250 г брашно
1 щипка сол
За сиропа:
500 г захар
2 ч.ч. вода
1 прахче ванилия
сок от един лимон
1 ч.ч. олио (или друга мазнина по ваш избор) за пържене
Начин на приготвяне:
Водата завира и в нея се слагат солта и маслото. Брашното се прибавя постепенно и се бърка с дървена лъжица, да стане гладко тесто и сместа започне да се отлепва от съда.
Сваля се от котлона, изстива малко и се слагат едно по едно яйцата. Бъркането продължава, за да стане гладка хомогенна смес.
Приготвяне на сиропа: водата и захарта се сваряват. Накрая се слагат ванилията и лимоновият сок.
С шприц се шприцоват толумбичките и се пържи в горещо олио, без да се набождат с вилица. Изваждат толумбичките с решетъчна лъжица. Готовите толумбички се заливат със студен сироп.