Брой калории в една порция: 210
Продукти за 6 порции:
Блат:
2 яйца
50 гр. захар
50 гр. брашно или смес от 20 гр. нишесте и 30 гр.
брашно
Крем:
250 мл обезмаслено прясно мляко
3 жълтъка
6 супена лъжица захар
1 пакетче ванилия
6 гр желатин
Сос:
100 гр малини, къпини, боровинки, или каквото ви е под ръка
50 мл вода
2 супена лъжица захар
Украса:
200 гр. от плода, избран за соса
Приготвяне на блата: жълтъците се бият със захарта до побеляване. Добавя се брашното като сместа трябва да стане много твърда. Разбитите на сняг белтъци се добавят малко по малко с помощта на дървена шпатула чрез бъркане с повдигане. Получава се пенисто тесто, което се пече на средно силна и предварително загрята фурна (150-200 градуса) в подмазана тавичка с 20-25 см диаметър. Най-добре е да ползвате сладкарска форма с подвижен кръг, за да се запази красивата форма на тортата при сервирането.
Приготвяне на крема: Накиснете желатина, ако е на листчета в студена вода за около пет мин. Разбийте жълтъците и захарта и ги смесете с млякото и ванилията. Сложете на средно силен котлон и сгъстете с постоянно бъркане с тел до гладък крем. Добавете желатина в още топлия крем и разбъркайте добре.
Приготвяне на украсата: Залепете по стените на тавичката с изстиналия блат равномерни парченца от избрания плод. Останалото количество плодове нарежете на малки кубчета и ги смесете с крема. Излейте крема внимателно върху блата, като внимавате да не развалите подредените плодове по стените на тавичката.Оставете в хладилника поне три часа.
Приготвяне на соса: Сложете да кипне водата и захарта, добавете плодовете за пет минути. Махнете от огъня и смелете с миксер. Прецедете. Преди да сервирате, махнете подвижната стена на формата. Около всяко парченце се полива малко сос в чинийката.
Бележка: Ако заместите захарта в крема и соса с подсладител (не и в блата, защото подсладителят не издържа на печене), можете да сведете калориите до 140 на порция.
Още рецепти на Dieti.gbg.bg