Необходими продукти за 4 порции:
400 г цедено кисело мляко
пудра захар на вкус
2 пакетчета ванилия
малко настъргана лимонова кора (по желание)
300 г пъпеш
3 супени лъжици захар
150 мл вода
1 пакетче желатин
За кроканта:
100 г захар
10-15 орехови ядки
Начин на приготвяне:
Отцеждаме киселото мляко през марля около 3-4 часа. Подслаждаме го на вкус с пудра захар, ароматизираме го с ванилиите и по желание - с настърганата лимонова кора.
Обелваме и почистваме пъпеша от семките. Нарязваме го на кубчета, които посипваме със захарта. Към плода добавяме 150 мл вода и варим на тих огън за 10 минути. Охлаждаме сместа, като заделяме малко от кубчетата пъпеш, а останалите - пасираме заедно с течността, отделила се при варенето.
Заливаме желатина с 30 мл вода и го оставяме да набъбне. Загряваме го на водна баня (или за 10 секунди в микровълнова фурна), за да се втечни. Прибавяме го към пюрето от пъпеш и връщаме в него отделените кубчета плод, след което леко разбъркваме.
За кроканта карамелизираме захарта, добавяме едро нарязаните орехови ядки и разбъркваме. Изсипваме сместа върху алуминиево фолио и след охлаждане начупваме кроканта на парченца.
Поставяме под наклон в 4 чаши пъпешовото пюре. Оставяме го за 2 часа в хладилник и допълваме чашите с цеденото кисело мляко.
Гарнираме крема с крокант плюс резенчета пъпеш и го сервираме охладен.
Крем с пъпеш и кисело мляко
Подсладете вашия живот и този на околните
16613