Необходими продукти:
1 л. прясно мляко
6-7 яйца
250 г захар
ванилия - 2 прахчета или есенция
100 г захар за карамелизиране (може и повече, ако искате да има повече карамел)
Начин на приготвяне:
Пригответе си купички или чашки за крем карамел. Захарта за карамелизиране сложете в съд на котлона заедно с 1 с.л. вода. Бъркайте, докато се карамелизира, но не бива да прегаря. Разпределете карамела по дъното на чашките.
Разбийте яйцата с леко топлото мляко със захарта. По желание прецедете сместа, за да се получи гарантирано гладък крем карамел. Добавете ванилията и разпределете сместа в купичките.
Подредете купичките в дълбока тава, долейте вода в нея до малко над средата на формите и сложете да се пече в загряна фурна за около 1 час. Температурата не трябва да е силна и водата не трябва да кипва, защото крем карамелът става на шупли. При нужда по време на печене се долива още вода в тавата.
Поднесете крем карамела охладен и обърнат в чинийка.