Когато стане дума за италиански десерти, всички кростати, каноли и панакоти бавно се отдръпват, за да направят място на вездесъщото тирамису.
Необходими продукти за 8 порции:
5 жълтъка
3 с. л. захар на ситни кристали
50 мл марсала, порто или друго десертно вино
500 г маскарпоне или крем-сирене
200 с. л. заквасена сметана
1 с. л. пудра захар
200 мл еспресо
100 мл амарето, кафеен или портокалов ликьор
24 бишкоти
50 г фино настърган тъмен шоколад
2 с. л. какао
Начин на приготвяне
1.Жълтъците се разбиват и се слагат на водна баня. При непрекъснато биене се добавят постепенно захарта и виното. Разбива се 8 - 10 мин., докато сместа стане гъста и пухкава. Кремът се сваля от огъня и се разбърква, докато се охлади съвсем.
2.Маскарпонето и заквасената сметана се разбиват заедно с пудрата захар. Смесват се с яйчния крем.
3.Половината от бишкотите се топват за секунда в кафето, смесено с ликьора, и се подреждат плътно една до друга на дъното на тавичка. Отгоре се намазват с половината от крема и се поръсва с половината от шоколада и какаото. Слага се втори ред сиропирани бишкоти и се шприцова останалият крем. Охлажда се 3-4 часа. Преди сервиране се поръсва с останалото какао и настърган шоколад.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!
Други рецепти:
Неделно тирамису
Тирамису в чашка
Тирамису
Вкусът на Италия