Необходими продукти:
1 пакет кори (500г)
1 кг тиква
200-250 г захар
100-150 г орехи
1 - 1 1/2 ч.л. канела
1/2 - 2/3 ч.ч олио (може и смес от масло и олио/зехтин)Начин на приготвяне:
Начин на приготвяне:
Почистваме, обелваме и нарязваме тиквата на парчета. Настъргваме я на едро ренде. Към настърганата тиква добавяме захарта (количеството е според сладостта, която искаме да постигнем и сладостта на самата тиква), счуканите орехи и канелата. Разбъркваме добре.
По желание можем да си разпределим плънката на толкова сравнително равни части, колкото е броят на корите в пакета. (В един пакет "Одрински кори" обикновено има 8 листа. Те са по-дебели от т. нар. тънки кори за баница.)
Пристъпваме към приготвянето на самата баница. Взимаме един лист от корите и го намазняваме с около 1 - 1 1/2 с.л. мазнина. След това поръсваме с част от плънката, като се стремим да я разпръснем равномерно. Навиваме листа на руло и поставяме в намаслена тава. Редим готовите корите в тавата така, че накрая да получим един голям охлюв.
Намазваме отгоре с мазнина и печем в предварително загрята на 200-220 градуса фурна. Когато тиквеникът е готов, го поръсваме с подсладена вода (смесваме малко количество топла вода около 1/2 ч.ч. с 2 с.л. захар). Може да използвате и четка, с която да намажете добре горната коричка на тиквеника, за да омекне.
Не бива да се прекалява с намокрянето, за да не стане воднист. Целта е най-горният слой да не е чуплив и хрупкав. Покриваме го с кърпа и го оставяме да се охлади.
Поръсва се с пудра захар при поднасяне.