Необходими продукти:
700 гр ябълки (около 3 големи), обелени, изчистени и нарязани на филийки с дебелина около 1 см
1 / 4 ч. чаша светло или тъмно кафява захар
3 супени лъжици захар
1 чаена лъжица пресен лимонов сок
3/4 чаена лъжичка канела
1/4 чаена лъжичка сол
щипка прясно настъргано или смляно индийско орехче
3 супени лъжици неосолено масло
1 чаена лъжичка екстракт ванилия
1 голямо яйце, разбито с 1 супена лъжица вода
1 пакет бутер тесто (1 кг), размразено според инструкциите на производителя
малко брашно за поръсване
1 супена лъжица едра захар
За сервиране:
заквасена или разбита сметана или сладолед по избор
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете ябълките с кафявата и бялата захар, лимоновия сок, канелата, ванилията, солта и индийското орехче и внимателно разбъркайте. В тиган разтопете маслото на среден огън, до златисто кафяво за около една-две минути. Свалете от огъня и внимателно добавете сместа от ябълки. Разбъркайте с шпатула, за да се покрият ябълките с масло и разпределете на равномерен слой в тигана. Върнете на котлона и на средна температура гответе като леко разбърквате, докато резените ябълка омекнат (но още държат формата си) и се сгъсти сиропа за около 10 до 13 минути. Извадете и наредете резените ябълка върху лист хартия за печене, за да се охладят.
1. Разгънете бутер тестото върху набрашнена повърхност и нежно притиснете заедно всички шевове, които са се разделили. С набрашнена точилка, леко разточете тестото. С нож разрежете на два правоъгълника с размери около 20х40 см. Поставете единия в тава, предварително покрита с хартия за печене.
2. С четка намаже около 1см ивица по края на правоъгълника с разбито яйце. Подредете плодовете по дължина в 2 реда като леко застъпвате.
3. Леко поръсете другия правоъгълник от бутер тесто с брашно и сгънете на две по дължина. С остър нож направете напречни разрези на разстояние около 3 см., като оставяте най-малко 3 см разстояние от трите други страни.
4. Без да го разгъвате, внимателно преместете в тавата и поставете върху другия правоъгълник. Разгърнете горния слой и разстелете върху пълнежа. Натиснете леко с върховете на пръстите си краищата, за да се запечата тестото и след това с вилица оформете(гофрирайте) ръбовете. Охладете сладкиша за около 15-20 мин във хладилника. Междувременно затоплете фурната до 200° С.
Точно преди да поставите във фурната, намажете сладкиша отгоре със разбито яйце и поръсете с едрата захар. Пече се около 25 минути до златисто кафяво. След изваждането от фурната веднага извадете от тавата и оставете около 40 минути да се поохлади. Сервирайте леко топло с разбита сметана или сладолед по желание.