Необходими продукти за осем порции:
За тестото:
250 г брашно
50 г смлени печени бадеми
80 г захар
125 г масло
2 яйца
1 жълтък
За плънката:
4 големи ябълки
2 супени лъжици кафява захар
щипка канела на прах
2 супени лъжици ром
1 супена лъжица лимонов сок
1 супена лъжица портокалов мармалад
50 г филиран бадем
2 ореховки
сметана или топка сметанов сладолед (по желание)
Начин на приготвяне:
Разбъркайте с миксер брашното, смлените бадеми, захарта и парченцата масло, докато сместа стане на гранули. Добавете разбитите яйца и жълтъка и замесете гладко тесто. Оформете го на топка, увийте го в хартия за печене и го оставете да почине в хладилника за час.
Междувременно нарежете ябълките, поръсете ги с кафява захар, канела, ром и лимонов сок. Разточете тестото, разстелете с хартия за печене форма за торта или друг удобен съд и пренесете тестото в нея.
Намажете го с портокалов мармалад и наредете отгоре ябълковите резенчета, наръсете с филиран бадем, натрошени ореховки, малко кафява захар или пудра - въпрос на желание.
Печете на 200 градуса около час и сервирайте със сметана или сметанов сладолед.