Контрастът между хрупкавите палачинки и нежния крем, както и ароматната хармония от мента и какао са двете най-важни преимущества на този свеж десерт. Останалите са чудесният облик и несъмнената изкусителност.
Необходими продукти за 8 порции:
1 яйце
2 с. л. захар
1 с. л. олио
½ ч. ч. брашно
2 ч. л. какао
1 щипка сол
200 мл прясно мляко
6 с. л. изцедено кисело мляко
1 с. л. ментов ликьор
1 с. л. пудра захар
300 г нарязани сезонни плодове
листа мента за гарниране
Начин на приготвяне:
1.Яйцето се разбива със захарта, добавят се олиото, пресятото брашно с какаото и солта, разбърква се добре и се налива млякото.
2.В загрят тиган, намазан с олио, се слага по 1 с. л. от сместа и се изпичат палачинки само от едната страна. С помощта на кръгла форма за сладки или чаша с остри ръбове се изрязват кръгчета.
3.Форма за мъфини или малки топлоустойчиви купички се намазват с масло. В тях се поставят палачинките с изпечената страна надолу, притискат се добре по формата и се слагат за 15 мин. във фурна, загрята до 200° С, докато ръбовете се зачервят. Охлаждат се във формите и се изваждат.
4.Киселото мляко се разбива със захарта и ментовия ликьор. Преди поднасяне палачинковите кошнички се напълват с ментовото мляко. Отгоре се гарнират с плодове и листенца мента.