За следобедна закуска ще ви предложим да забъркате кифлички с лимонада. Ето я и рецептата:
Необходими продукти:
За тестото:
1 чаена чаша с връх захар
1 кубче мая
2 яйца
кората на 1 лимон
4 пак. ванилия
1 чаена чаша олио
2 чаени чаши лимонада (можете да замените и с ябълка или етър)
брашно, колкото поеме за меко козуначено тесто
За плънката:
мармалад по избор
ядки от орех или бадем и лешник
За намазване на кифличките:
1 яйце
маково семе или сусам, за да се поръсят преди изпичане
Начин на приготвяне:
Лимонадата се затопля леко и с нея се размива маята като се добавя брашно до получаване на кашичка. Оставя се да втаса. Яйцата се разбиват със захарта и ванилията. В дълбок съд се изсипва предварително пресятото брашно.
Прибавят се последователно кората от лимон, втасалата мая, яйцата със захарта и ванилията, олиото. Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса. Разделя се тестото на четири части, които се точат на тънка 5 мм кора.
От разточената кора се оформят кифлички, в които поставяме мармалад и ядка. Оставят се да втасат. Мажат се с яйце и се поръсват с маково семе или сусам. Пекат се в предварително загрята фурна първо отдолу и след това отгоре.
Добър апетит!