Необходими продукти:
3-4 узрели, средни по големина круши
2 яйца
150 г брашно
100 г захар
100 мл прясно мляко
3 супени лъжици олио
1/2 пакетче бакпулвер
щипка сол
За заливката:
80 г масло
1 яйце
3 супени лъжици захар
Начин на приготвяне:
Обелваме крушите, почистваме ги от семките и ги нарязваме на филийки. В купа разбиваме яйцата с щипка сол. Постепенно прибавяме захарта и разбиваме, докато сместа побелее и увеличи обема си. Смесваме брашното и бакпулвера. Прибавяме ги към яйцата и ги разбъркваме добре с миксера. Накрая изсипваме олиото с прясното мляко и ги добавяме към останалите продукти.
На дъното на формата, в която ще печем сладкиша, поставяме хартия за печене, а страните намазваме с масло. Изсипваме половината от тестото, разстиламе го хубаво и нареждаме парчетата круша. Покриваме ги добре с останалата част от сместа и печем около 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Към края на печенето разтопяваме на много слаб котлон маслото, прибавяме към него разбитото яйце, захарта и бъркаме непрекъснато, докато не се разтопи захарта. Много е важно температурата на маслото да не е висока и да се бърка постоянно, за да не се пресече яйцето. Когато изтекат 30-те минути, изваждаме сладкиша от фурната и го заливаме с приготвения сироп.
Продупчваме сладкиша на няколко места с нож или вилица, за да може заливката да попие по-добре. Връщаме сладкиша във фурната и печем още 20 минути.
Когато е готов, го изваждаме от печката и го оставяме да изстине във формата. По желание може да поръсим десерта с пудра захар и карамел.
Френски сладкиш с круши
Няма по-сладурско нещо
24670