Финият gateau moelleux има изключително шоколадова и сочна сърцевина, която предизвикателно се топи в устата и оставя всекиго развълнуван и безмълвен.
Необходими продукти за 8-10 порции
200 г тъмен шоколад 60%
30 мл вода
100 г масло
5 яйца
150 г захар на фини кристали
3 с. л. брашно
100 г запечени филирани бадеми
масло и галета за формата
за глазурата:
120 г тъмен шоколад 60%, нарязан
120 мл сметана 35%
1 с. л. гюкоза
за крема:
150 г тъмен шоколад, нарязан
150 г сметана 35%
1 с. л. коняк или ром
Начин на приготвяне
1. За крема сметаната се кипва и с нея се залива шоколадът. Разбърква се, докато се стопи шоколадът. Сипва се конякът. Охлажда се 2-3 часа в хладилник и се разбива с миксер на пухкав крем.
2. Форма за торта с диаметър 24 см се намазва с масло и се поръсва с галета.
3. Шоколадът се стопява на водна баня заедно с водата. Отстранява се от огъня и се добавя маслото, нарязано на кубчета. Разбърква се, докато се стопи.
4. Жълтъците се разбиват на крем със захарта, а белтъците - на сняг с щипка сол.
5. Към шоколадовата смес се добавят жълтъците и пресятото брашно. Внимателно се разбъркват с белтъците. Накрая се слагат бадемите.
6. Тестото се сипва в подготвената форма и се слага в съд за печене на водна баня. Налива се гореща вода. Слага се в предварително загрята фурна на 180˚ С за 30 - 40 мин. Сладкишът трябва да има хрупкава коричка и да остане сочен отвътре.
7. За глазурата сметаната се слага да заври, отстранява се от огъня, добавя се глюкозата, разбърква се и се излива върху нарязания на ситно шоколад. Разбърква се, докато се стопи напълно. Охлажда се до около 40° С.
8. Охладеният сладкиш се нарязва на парчета и се залива с топлата глазура. Отгоре се шприцова с крема и се поставя плочка от шоколад.
Подходящо съчетание с вино:
* Пикантно комплексно червено вино Нов Свят
* Тауни порто
* Винтидж порто