Преди не съм се оглеждала за корен от джинджифил, понеже мислех, че е твърд и се стърже трудно, и че сухият, който се продава в пакетчета, има еднакво добър вкус и аромат, но това съвсем не е вярно...
Свежестта от прясно настърган джинджифил може да се сравни с аромата на цветна поляна след пролетен дъжд!
А джинджифил се използва много в Аюрведичната кухня.
И още:
*облекчава стомашно-чревни болки
*ще ви избави от усещането за гадене по време на бременност (дори и при най-тежката форма), доказано е
*има антивъзпалителен ефект
*предизвиква клетъчна смърт при раковите клетки на яйчниците
*подобрява реакцията на имунната система. Джинджифилът може да е не само загряващ през студения ден, но може и да ни помогне в предизвикване на целебно потене, което често е полезно по време на настинки
И да добавя - много ароматен, вкусен и от сега нататък става задължителна подправка в коледни мъфини.
Необходими продукти за екзотичния крем:
един банан
едно добре узряло киви
2 сочни мандарини
1/2 чаша покълнала ръж (ако не разполагате, заменете с 2 лъжици пшеничен зародиш)
настърган джинджифил - около супена лъжичка
по желание - мед
Нужни са две минути, за да обелите плодовете, една за да ги пасирате и ще ви трябва цял ден, за да запазите спомена на ароматния джинджифилов крем, който ще ви сгрее дори в най-студеното утро!