Необходими продукти за 25-30 еклера:
1 чаена чаша вода
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша брашно
3-4 яйца (зависи от големината им)
За крема:
5 супени лъжици брашно
1/2 чаена чаша вода
7-8 супени лъжици захар
50 г масло
3 пакетчета ванилия
1/2 л прясно мляко
Начин на приготвяне:
Оставяме водата и олиото да заврят на котлона, след това се добавя 1 чаена чаша брашно и се бърка няколко минути, докато се получи гъста смес. Маха се от котлона, за да изстине.
Когато сместа се поохлади, едно по едно се слагат яйцата, като след всяко сместа се разбърква добре. Тестото става още по-гъсто и лепкаво.
С помощта на лъжица се гребва малко от сместа и се поставя в намаслена или покрита с хартия за печене тава (трябва да има известно разстояние между всяко еклерче, да не са плътно едно до друго).
Не е нужно моделираните с лъжицата формички да са идеални, защото при печенето те стават по-пропорционални на вид. Еклерите се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна за около 30 минути.
Ваниловият крем се приготвя като към заврялото със захарта мляко се добавят размитите с малко вода 5 пълни лъжици брашно. След това сместа се бърка непрекъснато няколко минути, слага се маслото и се бърка още няколко минути. Накрая се изсипват и ванилиите.
Вече поизстиналите еклери се разрязват внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крема. Готовите еклери се поръсват обилно с пудра захар или по желание може да се направи заливка с шоколад или карамел.