Класическа домашна руска торта, която по неясни причини у нас е по-позната като френска селска, медовикът е чудесно разнообразие сред сладкишите, които може да направим у дома.
Необходими продукти за 12 порции:
за блатовете:
300 г фина кристална захар
3 яйца
30 г стопено масло
1 с. л. мед
1½ ч. л. сода бикарбонат
½ ч. л. оцет
320 г брашно
за млечния крем:
1 консерва кондензирано подсладено мляко
1 ч. ч. фино смлени орехови ядки
за крема със заквасена сметана:
600 г заквасена сметана
3 с. л. пудра захар
Начин на приготвяне:
1. В съд се смесват захарта, яйцата, маслото, медът и содата, разбъркана с оцета. Всичко се разбива с миксер на хомогенна маса. Добавя се брашното и се разбърква на гладко тесто. Слага се на водна баня и се разбърква около 30 мин., докато се сгъсти и потъмнее леко. Оставя се да поизстине.
2. Топлото тесто се разделя на 8 топки, които се разточват на много тънки блатове с диаметър 22 см. Изпичат се върху хартия за печене във фурна, загрята на 180° С, за 5-6 мин. Охлаждат се.
3. За млечния крем кондензираното мляко се слага да се вари неотворено и покрито с вода за 40 мин. в тенджера под налягане или за 1,5 часа в обикновена тенджера. Получава се светъл млечен карамел. След като изстине, се отваря и се разбърква с орехите.
4. Заквасената сметана се разбърква с пудрата захар.
5. Два от блатовете се смилат с чопър на трохи. Останалите 6 кори се слепват с двата вида крем, като се редуват. Цялата торта се намазва със сметанов крем и се поръсва с трохите. Слага се в хладилника за 8 часа, преди да се нареже.
Още рецепти за торти:
Интересна рецепта за торта с домати и сирене
Виенска торта за шокоманиаци
Здравословна торта "Гараш"