Необходими продукти за 1 тарта:
6 круши
100 г захар
40 мл червено вино
10 мл „Перно“
1–2 щипки канела
100 г пудра захар за поръсване
за бадемовата смес:
400 г бадеми
150 г захар
230 г брашно
100 г краве масло
3 яйца
за блата:
300 г брашно (тип 500)
200 г краве масло
100 г пудра захар
1 яйце
Начин на приготвяне:
1. Крушите се обелват, разполовяват се, почистват се от семената и се слагат да се сварят до полутвърдо състояние заедно със захарта, червеното вино, канелата, перното и около 50 мл вода. След това се отцеждат и се охлаждат.
2. Бадемите се поставят в блендер заедно със захарта. Смилат се, смесват се в купа с брашното, добавят се маслото и яйцата и се разбъркват до получаване на еднородна смес.
3. Маслото и брашното за блата се разбиват с пудрата захар. Добавя се яйцето и внимателно се разбърква. Замесва се тесто и се оставя в хладилник за 30 минути, за да стегне. Изважда се и се разточва на кора с дебелина около 5 мм.
4. Блатът се поставя в подходяща сладкарска форма за печене, върху него се разстила бадемовата смес, а отгоре се подреждат пошираните круши. Пече се на умерена фурна около 30 минути. След като тартата се охлади, се поръсва с пудрата захар.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" ТУК!