Време за приготвяне: 1 час и 20 минути (20 минути за охлаждане на тестото)
Необходими продукти за 1 пай:
за тестото:
300 г брашно
50 г краве масло
150 г маргарин
за плънката:
1 кг пресни череши
1 с. л. лимонов сок
2–3 с. л. нишесте
1–2 капки бадемова есенция
200 г захар
Начин на приготвяне:
1. В пресятото брашно се слагат маслото и маргаринът (желателно е да са студени) и се меси до получаването на едри тестени трохи. Сипват се 5–6 с. л. вода и бързо се омесва меко и еластично тесто, което се оставя да отлежи покрито 15–20 минути в хладилник. Много е важно да не се премеси тестото, защото от топлината на ръцете се разтопяват маслото и маргаринът и трудно ще се разточи.
2. В подходящ съд се слагат почистените от костилки череши, размесеното с лимоновия сок нишесте, бадемовата есенция и захарта и добре се разбърква.
3. Малко парче от тестото се отделя за украса. Останалата част, поръсвайки с брашно, се разточва на тънък лист с диаметър по-голям от този на тавата.
4. Листът се поставя в тавата така, че да се покрият и стените и внимателно се притиска с пръсти. Стърчащите краища се отрязват и заедно със заделеното за украса тесто се разточва на лист, от който с декоративен къдрав нож се режат еднакви ленти.
5. Слага се плънката и върху нея се подреждат тетените лентичките така, че да се получи ромбообразна шарка.
6. Първите 30 минути се пече на най-ниското ниво на фурната при температура 220 градуса. След това се премества в средата и се пече още 30 минути на 180 градуса.
Други рецепти:
Ябълков пай
Разкошен лимонов пай
Пирог с плодове
Тиквен пай за закуска
Превъзходен пирог с ягоди
И една рецепта за боровинков пай:
Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!