Необходими продукти
За основата:
75 гр сурови бадеми, предварително накиснати за няколко часа във вода
80 гр обезкостени фурми
40 гр кокосови стърготини
щипка сол
За крема:
500 гр сурово кашу, предварително накиснато за няколко часа във вода
200 мл сироп от агаве или течен мед
150 гр кокосово масло, предварително размекнато на стайна температура или водна баня
150 мл прясно изцеден лимонов сок
какао или плодове по избор за овкусяване
Начин на приготвяне:
1. Поставете продуктите за основата в купата на кухненския робот и включете като постепенно увеличавате мощността. Продължете работа, докато получите гладка и пластична маса, която може да се обработва с ръце. Ако е необходимо, спрете робота, за да оберете полепналите по стените продукти и продължете отново.
2. Когато сместа е готова, я разпределете на дъното на кръгла форма с подвижни стени (26 или 28 см) или оформете няколко по-малки кръгчета с големината на ринговете, които ще използвате. Работете с ръце и ако е необходимо ги намокрете с вода, за да не залепват. Целта е да оформите основа на кейка с дебелина около 0,5 см, която плътно да покрива дъното на използваната форма.
3. Приберете готовата основа в хладилника и измийте робота.
4. В същата кана или в блендер изсипете всички продукти за крема (без овкусителите) и блендирайте до получаването на гладка кремообразна смес. Това може да отнеме малко повече време и търпение. Не се отказвайте!
5. Прехвърлете половината крем в купа. Добавете единия овкусител напр. 2—3 супени лъжици какао в каната на робота и включете на висока скорост, докато какаото се абсорбира и сместа се оцвети.
6. Извадете формата от хладилника, излейте какаовия крем и загладете първия слой на чийзкейка. Върнете в хладилника.
7. Измийте каната на робота и изсипете в нея втората половина на крема. Добавете втория овкусител – например ½ ч.ч. малини и включете робота за няколко секунди.
8. Оформете втория слой на чийзкейка, загладете добре и приберете в хладилника за няколко часа, за да се стегне.