Необходими продукти за курабийките (20 бр.):
3 ч.ч. грис
1 ч.ч. разтопено масло - кокосово масло за веган вариант
1/2 ч.ч. брашно
150 мл вода
1 с.л. захар
1 с.л. суха мая
щипка сол
*1 ч.л. розова вода или вода от портокалов цвят
Продукти за пълнежа:
1-ви вид:
80 г почистен суров шам-фъстък
1 ч.л. канела
1-2 с.л. кафява захар (пудра)
1 ч.л. течна ванилия
Нарежете на ситно ядките и ги смесете с останалите продукти.
Продукти за пълнежа:
2-ри вид:
6-7 почистени и нарязани фурми
2-3 с.л. меко масло
Намачкайте с вилица фурмите и маслото.
Начин на приготвяне:
Пригответе от предната вечер смес от гриса и маслото, като ги разбъркате много добре. Нужно е тази смес да престой 9-10 часа, за да се напои грисът.
След изминалото време в чашата с топла вода изсипете маята и захарта, оставете сместа да шупне за 10 минути, прибавете останалите продукти към маслената смес и шупналата мая, а след това омесете меко нелепнещо тесто.
Оформете 20 топчета. Направете дупка във всяко от тях с пръст, запълнете плътно дупката с пълнеж и затворете топчето с въртеливи движения.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути. След като изстинат, поръсете обилно с пудра захар.
Чудни курабийки
По ливанска рецепта
20918