Необходими продукти:
180 г шоколадови бисквити
125 г краве масло
1 чаена лъжичка разтворимо кафе
1 супена лъжица какао на прах
1 супена лъжица захар
За крема:
500 г крема сирене
250 г заквасена сметана
3 яйца
100 г млечен и 100 г черен шоколад
1 супена лъжица какао на прах
1/2 чаена лъжичка течна ванилова есенция
1 чаена лъжичка разтворимо кафе
6 супени лъжици пудра захар
1 супена лъжица брашно
1 чаена чаша шоколадови стърготини
Начин на приготвяне:
Смелете бисквитите на трохи и ги размесете с полуразтопеното масло, лъжичка кафе, захарта и какаото. Намазнете откопчаваща се форма за печене. На дъното разстелете сместа, като добре я притиснете с пръсти. Оставете формата в хладилника, докато приготвяте крема.
Разтопете шоколада на водна баня и го оставете да се охлади. Разбийте сиренето със захарта и добавете заквасената сметана, яйцата, ванилията и лъжица брашно, какаото и кафето. Разбийте хубаво сместа и накрая сипете разтопения на водна баня шоколад. Излейте крема върху охладения блат.
Сложете чийзкейка с шоколад и кафе да се пече в загрята на 170 градуса фурна за около 50 минути. Когато е готов, страните трябва да са бухнали,
а средата да е леко поклащаща се. Щом е готов, го оставете във фурната с отворена врата да изстине напълно.
Преместете го в хладилника за няколко часа и едва след това го извадете от формата. Поръсете кейка с шоколадовите стърготини и го поднесете.