Сочният и свеж сладкиш, който ще приготвите с тази рецепта, е добро предложение за спокойното следобедно кафе в летните дни.
Необходими продукти за 4 порции:
800 г пресни череши или вишни без костилки
½ ч. ч. захар на кристали
3 с. л. коняк
За тестото:
50 г меко масло
50 г кристална захар за формите
½ ч. л. канела
3 яйца
1 ч. ч. захар
⅔ ч. ч. пресято брашно
1 с. л. грис
1 ч. л. бакпулвер
100 г заквасена сметана
100 мл прясно мляко
1 с. л. коняк
Начин на приготвяне:
1. Захарта се залива с коняка и 1 с. л. вода и се слага да заври. След като стане на гъст сироп, се добавят черешите и се оставят да покъкрят 10 мин. Половината се отцеждат от сиропа, а другите се оставят в него.
2. Голяма форма за печене или малки топлоустойчиви форми се намазват обилно с маслото и се поръсват със захарта, смесена с канелата.
3. Яйцата се разбиват заедно със захарта с миксер за 5 мин. до получаване на гъста плътна пяна и се добавя половината от пресятото брашно, смесено с гриса и бакпулвера, заквасената сметана, останалото брашно, прясното мляко и коняка.
4. Отцедените череши се слагат на дъното на формите. Заливат се с тестото и се пекат 20-25 мин. във фурна на 180° С.
5. Още топъл, сладкишът се напоява с останалия сироп от черешите, обръща се и се поднася със сладолед и с останалите череши.