Нещо в мисълта за бонбони и шоколад неизменно докосва едва тънка струна дълбоко в нас. И тя започва да трепти. Мисълта за сладкото изкушение замайва съзнанието, плъзга се бавно, сластно – като гъсто и течно кадифе, полепва по сетивата, събужда копнежи и желания, мами и изкушава, за да се стопи в завладяващи фантазии за вкусове и аромати… Има нещо сладостно покварено в бонбонените фантазии, нещо от мита за забранения плод, от табуираното удоволствие.
Сладкият бонбонен грях е от онези, които ни носят едновременно вълнуваща наслада и вледеняващ страх ("стоп! вредно е! ще напълнея! захар, калории...")
Трябва ли да допускаме подобни мисли да развалят прекрасното изживяване от сбъднати бонбонени фантазии? Твърдо НЕ!
И понеже действително бонбоните, които си купувате от магазина, съдържат захар, празни калории, химични овкусители и подобрители, т.е. с основание събуждат мислите-спирачки („стоп! вредно е!”), предлагаме ви алтернативни бонбони. Такива, които не само че не са вредни, а съдържат редица полезни вещества – нутриенти и ензими.
Насладете се на тази здравословна бонбонена алтернатива без терзания и угризения, но все пак със съзнанието, че е необходима умереност, защото в твърде големи дози и най-доброто лекарство се превръща в отрова.
Продукти:
1 част* бадеми, предварително накиснати за няколко часа във вода
2 части* обезкостени фурми
2 – 3 супени лъжици фъстъчено масло
3 – 4 супени лъжици сурово какао
допълнителни овкусители** (по желание)
кокосови стърготини за овалване
*Съотношението на бадемите към фурмите трябва да бъде 1:2. Например 1 чаша бадеми към 2 чаши фурми, 200 гр. бадеми към 400 гр. фурми и т.н.
**Допълнителното овкусяване е въпрос на вкус и фантазия – например листенца прясна мента за шоколодово-ментов вкус или 2-3 щипки лют червен пипер за парлив шоколадов вкус и т.н.
Приготвяне:
Накиснатите бадемите се отцеждат от водата и се смилат в кухненски робот. Добавят се фурмите, фъстъченото масло, какаото и допълнителните овкусители. Мели се до получаване на хомогенна, пластична маса.
От сместа се оформят топчета и се овалват в кокосови стърготини.
Готовите бонбони се съхраняват в хладилник.